Bifolium

Note Biblice și Patristice

Câteva cuvinte despre CRASIS

NOTĂ | Aș dori să atrag atenția asupra unei entități academice extrem de interesante din Groningen. La Universitatea de aici funcționează un institut de cercetare numit CRASIS: Culture, Religion and Society in Graeco-Roman Antiquity. Prin intermediul acestuia colaborează destul de intens cei de la facultatea de artă cu cei de la teologie și studii religioase. Scopul lor fundamental este acela de a avea un cadru intern unde să fie prezentate și promovate cercetările dedicate lumii antice.

Motivația care ghidează CRASIS este aceea de a promova cât mai intens studiul interdisciplinar al aspectelor culturale și religioase ale societății greco-romane. Activitățile tind să cuprindă un evantai cât mai variat al acestei lumi complexe, astfel încât să-i atragă pe mulți dintre membrii și doctoranzii departamentelor de istorie antică, studii clasice, iudaism antic și creștinism timpuriu, arheologie, drept roman sau cel de filozofie antică.

Ca institut de cercetare, CRASIS organizează lunar și un Ancient World Seminar. Cercetările în curs de desfășurare ale staff-ului și doctoranzilor, cu tezele aproape scrise, sau invitaților din afara universității sunt discutate aici extrem de intens. Dintre cei care și-au prezentat cercetările în cadrul seminarului i-aș putea aminti pe Jan Bremmer (2008) despre sacrificiul Iphigeniei în Aulis, George H. van Kooten (2008) care a vorbit despre asimilarea lui Dumnezeu ca scop etic la Filon și Pavel, apoi Lautaro Roig Lanzillotta (2009) care și-a prezentat cercetările despre evanghelia după Iuda. În 2010, Matthias Henze a vorbit despre cum trebuie citită pseudopigrafia Vechiului Testament,  apoi Marius Heemstra (2011) care și-a prezentat cercetările despre persecuția creștinilor în Noul Testament între retorică și realitate. De la Rice University a fost invitată April DeConick (2012) care a vorbit despre network criticism aplicat la gnosticism, iar Wout van Bekkum (2013) a detaliat polemici și politici în poezie: Elazar ha-Kiliri despre distrugerea Templului din Ierusalim. Iain Gardner (2012) a prezentat proiectul Kephalaia din Dublin, Peter van Nuffelen (2014) a vorbit despre ruptură și continuitate în istoriografia Antichității târzii, iar N. T. Wright (2014) despre Pavel și filosofii din timpul său.

Întâlnirile CRASIS vor continua cu Eric Moorman (16.03.) care va avea o prezentare despre evrei și creștini în Pompei, iar Tazuko van Berkel (20.04.) va vorbi despre politica numerelor în Atena, apoi Margreet Steiner (18.05) va prezenta rezultatele excavărilor de la Tell Abu Sarbut între 2012-2015. Titlul prezentării din 22.06. susținută de Annette Merz va fi anunțat în curând.

Nu în ultimul rând, se mai organizează și CRASIS Annual Meeting and Masterclass de asemenea pe o temă relevantă studiului lumii antice. Acest eveniment ține două zile, iar cu această ocazie  doctoranzii și masteranzii, alături de studenții din ani mai mici, își promovează ideile și participă la discuții menite să treacă dincolo de granițele disciplinelor lor. Fiecare dintre aceste întâlniri anuale are un moderator special, dintre cei de până acum îi amintesc pe Monika Truemper (2015), Marietta Horster (2014), Martin D. Goodman (2013) și Greg Woolf (2012).

Am ținut să spun câteva cuvinte despre CRASIS pentru a sublinia că există întotdeauna modalități noi de a investiga un fenomen, iar întâlnirile acestui institut nu fac decât să te provoace la mai mult și să te asigure că poți ajunge la o altă perspectivă mai ales dacă vrei să accepți provocările interdisciplinare.

Petru Moldovan, RuG

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Information

This entry was posted on 05/03/2015 by in CRASIS, Petru Moldovan and tagged , .
%d bloggers like this: