Bifolium

Note Biblice și Patristice

Despre zoroastrism în Antichitate

718RX3PFRYL

Notă | Albert de Jong, Traditions of the Magi. Zoroastrianism in Greek and Latin Literature (Religions in the Graeco-Roman World 133; Leiden: Brill, 1997)

Această carte este una dintre cele mai importante contribuţii la studiul zoroastrismului din ultimii ani. Până la apariţia lucrării lui Albert de Jong, ultima carte care trata acest subiect a fost publicată în anul 1938.

În intenţia sa de Jong doreşte să discute cât se poate de critic posibilele interpretări ale religiei perşilor. Cercetarea sa este bazată pe evidenţele documentare disponibile în textele greceşti sau latine care ne-au mai rămas din Antichitate.

Structura acestei cercetări a fost construită în aşa fel încât să ofere o expunere cât mai detaliată a modalităţilor prin care scriitorii greci sau latini au păstrat informaţii valide despre religiile altor popoare. Nu trebuie să uităm că pe tot parcursul lucrării sale, de Jong are vie în minte interogaţia privind modul prin care sursele clasice au calitatea de a confirma sau de a modifica eventualele reconstrucţii convenţionale ale zoroastrismului antic.

Albert de Jong îşi poartă cititorul către o paletă variată a abordărilor consacrate istoriei zoroastrismului, dar în acelaşi timp el inventariază cu meticulozitate şi problemele care se dezvoltă de-a lungul timpului datorită acestor abordări.

Partea centrală a cărţii dezvoltă o analiză complexă pe baza a cinci dintre cele mai importante pasaje despre religia persană, aşa cum apar ele în literatura greacă. Discuţiile acoperă un spectru larg cu începere din cel de al cincilea secol înaintea erei noastre şi se dezvoltă până în secolul al şaselea al erei noastre.

Intenţia autorului este de a oferi, pe cât se poate, din perspectiva istoriei religioase a Iranului, un instrument util atât iraniştilor, clasiciştilor cât şi celor care doresc o specializare în istoria antică sau în religiile antichităţii.

Una dintre recenzii este aici.

Petru Moldovan, RuG

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Information

This entry was posted on 19/02/2015 by in bifolium.
%d bloggers like this: