Bifolium

Note Biblice și Patristice

Despre funcțiile din creștinismul primar

Stewart Bishops

NOTĂ | Alistair C. Stewart. The Original Bishops: Office and Order in the First Christian Communities. Grand Rapids, MI: Baker Academic, 2014.

Cine se apropie de domeniul acesta poate fi surprins de cît de puține și mai ales cît de neclare sînt sursele din care ne formăm imaginea despre instituțiile bisericii primare.

Descrierea cea mai răspîndită și în general acceptată este, în linii mari, următoarea: pentru că în aceste surse, mai ales cele din Noul Testament, cuvintele presbyteros și episkopos tind să apară la plural și mai degrabă nediferențiate, se presupune că bisericile primare erau conduse de colegii presbiteriale; de mai mulți presbyteroi, iar nu de un singur episkopos. În plus, structura folosită pentru organizarea primelor biserici o urmează pe cea a sinagogii din epocă.

Volumul lui A. Stewart propune în volumul acesta o ipoteză diferită și argumentează că aceasta este cel puțin la fel de posibilă ca cea curentă și, în plus, că explică mai bine aceleași surse.

Pe scurt: primele biserici au fost organizate în case, împrumutînd mai degrabă structura gospodăriei antice, cu un singur conducător, episkopos. Sinonimia aparentă din surse dintre episkopoi și presbyteroi este explicată în felul următor: cînd mai multe congregații de felul acesta dintr-un oraș au început să se „alieze”, vorbim despre adunarea acestor lideri individuali, care în comunitatea lor erau episkopoi, dar care în calitatea lor de membri ai aceastei adunări erau numiți presbyteroi. Cum ar veni, abia la acest nivel secundar de organizare la nivelul orașului putem vorbi despre colegii presbiteriale; iar din astfel de colegii vor urma să apară, spre sfirșitul secolului al treilea, monepiskopoi: conducători unici peste mai multe congregații individuale, cu reprezentanți în fiecare dintre ele. Autorul vorbește și despre comunitățile primare care par să fi avut presbyteroi și argumentează că la nivelul acesta este vorba despre poziții administrative onorifice, iar nu cultice și, în plus, că asta se întîmplă mai degrabă în comunități asiatice sau de proveniență asiatică.

Firește, rămîne de văzut în ce măsură va fi acceptată ipoteza lui A. Stewart. Pînă una alta, pagina de academia.edu a autorului o puteți găsi aici.

Nu am găsit încă recenzii, dar le voi adăuga pe măsură ce apar.

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: