Bifolium

Note Biblice și Patristice

Apocalipsa lui Petru

ApPt

NOTĂ | În general, cînd vorbim despre literatura apocrifă ne gîndim la un corpus literar modern cu texte din primele secole creștine atribuite într-un fel sau altul unor personaje din Noul Testament: cîteva (alte) Fapte ale apostolilor, cîteva (alte) Evanghelii, cîteva (alte) Apocalipse.

Istoricește vorbind, textele acestea pun multe probleme; de exemplu, cele mai multe s-au păstrat mai degrabă fragmentar, iar titlurile lor provin uneori din manuscrisele lor, dar altădată de la autori din Antichitatea Tîrzie sau chiar de la editori moderni. Apoi nu e mai niciodată clar în ce context a fost scris un apocrif sau altul, cui i-a fost adresat sau la ce va fi fost mai apoi folosit.

Apocalipsa lui Petru (ApPt) este un text din secolul al doilea care conține viziuni ale iadului. Dar – ca să ilustrez cum arată problemele astea în cazul ApPt – există de fapt trei texte din Antichitate cu titlul acesta, iar celelalte două – dintre care unul poate fi găsit aici – par să nu fie legate în vreun fel de textul de care vorbim.

Mai mult, textul inițial, compus pe cît se pare în greacă, nu ni s-a păstrat dincolo de două fragmente de nici o pagină dintr-un același codex din secolul al patrulea și de un manuscris ceva mai întins și mai recent, dar despre care se consideră în general că are un text al ApPt mai dezvoltat (deci corupt și secundar, drept care unii autori moderni îl consideră un apocrif separat).

Pe cît se pare, versiunea cea mai apropiată de initialul grecesc s-a păstrat în etiopiană (Ge’ez), judecînd după faptul că pare să fie mai apropiat de cele două fragmente grecești și de citatele din Clement of Alexandria decît textul grec pe care îl avem în manuscrisul mai recent.

Volumul din imaginea de mai sus conține numai textele grecești ale ApPt.

D. Batovici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/11/2014 by in Apocalipsa lui Petru, bifolium, Dan Batovici and tagged , .
%d bloggers like this: