Bifolium

Note Biblice și Patristice

Interpretatio romana sau (re)denumirea zeilor

romanisation

NOTĂ | Alain CadotteLa Romanisation des Dieux. L’interpretatio romana en Afrique de Nord sous le Haut-Empire. Religions in the Graeco-Roman World 158; Leiden: Brill, 2007.

Alain Cadotte ne prezintă o carte despre sincretismul religios. Este un proiect axat în principal pe contactul culturilor din Antichitate.

Volumul este unul bun, în special, pentru cei care se ocupă de religiile Africii perioadei romane. El vine să umple golul din rândul studiilor generale despre religiile africane în Antichitate şi despre zeii romano-africani. Scopul său este acela de a identifica variatele interpretări romane date religiilor şi de a le preciza, pe cât este posibil, raţiunile şi originile. Acest demers este făcut în ideea de a ne face să înţelegem modalităţile prin care se diferenţiază religiile, în cadrul diverselor influenţe la care au fost supuse, în complexul laborator cognitiv al epocii romane.

Se analizează amănunţit o secvenţă a procesului numit interpretatio romana (expresie care vine de la Tacit). Simplu spus, autorul trece în revistă panteonul zeităţilor punice a căror nume a fost romanizat, cu alte cuvinte, acele zeităţi care au fost considerate importante.

Cadotte nu refuză în cercetarea sa folosirea conceptului de sincretism religios atunci când încearcă să explice lipsa omogenităţii din cadrul unei culturi date. Mai mult, în opinia sa, sincretismul este conceput ca un factor inevitabil datorită permisivităţii politeismului antic la împrumuturi şi asimilări. Este motivul principal al posibilelor coexistenţe a mai multor tradiţii religioase în acelaşi spaţiu geografic.

Fiind vorba despre interpretatio romana, fenomen descris aici ca fiind activ în Africa de nord, îi sunt evidenţiate trăsăturile în complexitatea lor. Această zonă geografică a arătat o oarecare deschidere lumii romane dar a rămas, în acelaşi timp, fidelă propriilor sale tradiţii religioase. Pentru Cadotte, sincretismul ca „artă a compromisului” s-a bucurat de secole succesive de acumulări a diverselor influenţe culturale. Intrepretatio romana este înţeleasă ca o nevoie. Localnicii, prin care autorul înţelege mai ales elitele, doreau să se integreze rapid în lumea romană şi să participe activ la viaţa socio-politică a imperiului. Autorul doreşte prin acest volum să convingă că acest aspect făcea parte integrală din procesul mai larg de romanizare. Cadotte se foloseşte cu succes de amplele surse epigrafice care îi permit retrasarea posibilei evoluţii a interpretatio romana în peisajul religios african, alături de sursele literare, numismatice şi arheologice disponibile până în acest moment.

Una dintre recenzii este aici.

Petru Moldovan

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 24/11/2014 by in bifolium.
%d bloggers like this: