Bifolium

Note Biblice și Patristice

Papirusurile cu literatură apocrifă

apocrypha

NOTĂ | Thomas A. Wayment. The Text of the New Testament Apocrypha (100-400 CE)New York: Bloomsbury, 2013.

Oricine a lucrat sau lucrează cu manuscrise știe că nu e neapărat ușor să ajungi să le consulți; dimpotrivă, e mai degrabă complicat. Fiecare instituție cu manuscrise are setul ei de reguli de admitere, mai mult sau mai puțin prietenoase. În plus, cînd nu sînt deja oferite online, imaginile digitale sînt în general foarte scumpe, iar reproducerile publicate, împrăștiate în multe publicații, sînt de multe ori alb-negru sau de calitate slabă.

Pentru manuscrisele primelor secole creștine, imaginile cele mai ușor de găsit sînt cele cu texte din Noul Testament, apoi cu cele din Vechiul Testament. Imagini cu manuscrise din restul textelor creștine, împrăștiate și ele între o mulțime de instituții, biblioteci și colecții, tind să fie ceva mai greu de găsit – pînă la volumul acesta.

Titlul este inexact din mai multe motive; de exemplu, volumul conține și texte care nu sînt de obicei incluse în culegerile cu literatura apocrifă, care sînt de obicei adunate in alte colecții (e.g. Părinții Apostolici): Hermas, Didahia, Barnabas. Wayment aduna aici imagini cu manuscrise din primul secol pînă în al patrulea care conțin texte creștine din afara Noului (ori Vechiului) Testament: în afară de cei trei Părinți apostolici, Faptele apocrife ale apostolilor, Evanghelia după Maria, Evanglelia după Petru, Proevangelium Jacobi, Evanghelia după Toma și alte evanghelii neidentificate, toate fragmentare.

Una peste alta, volumul oferă transcrieri noi și imagini color cu mai toate manuscrisele (în general papirusuri) datate înainte de secolul cinci care conțin texte non-biblice din creștinismul primar. Îmi imaginez că va fi cumparat mai degraba de biblioteci decît de cercetători.

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: