Bifolium

Note Biblice și Patristice

Conversație nouă despre Novum Testamentum Patristicum

galater

NOTĂ | Într-o postare trecută am prezentat pe scurt proiectul Novum Testamentum Patristicum. Pornit în 1993 de Kurt Niederwimmer, are în plan 39 de comentarii ale recepției și interpretării patristice a fiecărui text din Noul Testament; volumele sînt și vor fi publicate în germană și engleză la editura germană Vandenhoeck & Ruprecht.

Primul volum, Galateni pregătit de M. Meiser, a apărut în 2007. Am pomenit deja două recenzii, pozitive, în Reviews in Religion & Theology (aici) și Biblische Zeitschrift (aici). Vă semnalez acum un review article și răspunsul autorului, pe care le-am și scanat (aici) pentru că sînt publicate într-o revistă la care nu se ajunge neapărat foarte ușor, Theologische Literaturzeitung.

Margaret M. Mitchell, profesoară de Nou Testament și Creștinism primar la Chicago Divinity School, prezintă întîi ce e bine (puțin spus) în volumul propus de Meiser, apoi discută în amănunt metoda acestuia și prezintă mai multe lucruri pe care le găsește problematice.

Cele două texte vor fi mai mult decît interesante pentru cei curioși într-un fel sau altul de disputele metodologice la zi și de exegeza biblică patristică din academia.

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: