Bifolium

Note Biblice și Patristice

Ultima apariție în colecția Sources Chrétiennes

GST

NOTĂ | Guillaume de Saint-Thierry. Exposé sur l’Épître aux Romains, t. 2. Livres IV-VII. Texte latin (CCM 86/A) de Paul Verdeyen, s.j., Centre Ruusbroec, Université d’Anvers — Introduction, traduction et notes par Yves-Anselme Baudelet, o.s.b., Abbaye S. Guénolé de Landévennec. (Sources chrétiennes 569; Paris: Editions des Cerf, 2014).

În luna iulie a apărut în colecția Sources Chrétiennes (Editions du Cerf) tomul al doilea din Exposé sur l’Épître aux Romains de Guillaume de Saint-Thierry. Volumul conține traducerea cărților IV-VII care sunt, de fapt, comentariul cărților 7-16 la Epistola către Romani împreună cu index scripturistic, patristic și analitic. Tomul întîi care conține primele trei cărți ale comentariului la Romani a apărut în 2011.

De origine belgiană, născut la Liège, bun prieten al lui Bernard de Clairvaux, Guillaume de Saint Thierry a fost un călugăr cistercian, teolog și mistic din secolul XII. Între 1128-1135 a scris mai multe tratate și comentarii în care încerca să realizeze o sinteză a teologiei și misticismului creștin oriental și occidental. Filozofia lui Plotin dar și Sf. Augustin, Origen sau Grigore de Nyssa au fost sursele de insiprație pentru Guillaume St. Thierry.

Guillaume a fost un adversar al lui Pierre Abélard împotriva căruia a scris Disputatio adversus Petrum Abelardum unde încearcă să demonstreze că categoriile folosite de gîndirea omului nu se pot aplica lui Dumnezeu, (lucru ce va fi întîlnit și la Pseudo-Dionisie Areopagitul și la Boethius în Despre unitatea sfintei treimi, cap IV.) [1] Disputatio adversus Petrum Abelardum va avea o contribuție importantă în ce-a de a doua condamnarea a lui Pierre Abélard în 1140 la Conciliul de la Sens, fiind a doua condamnare după cea din 1121 la Conciliul de la Soissoins.

Tomul întîi, adică în primele trei cărți din Exposé, Guillaume de St Thierry urmează principalele teme ce pot fi întîlnite în primele șase capitole adin Epistola către Romani : teologia naturală, păcatul oamenilor, judecata lui Dumnezeu, Avram, Noul Adam, importanța botezului, și consecințele practice pentru viața creștinului.

În tomul al doilea analiza lui Guillaume se concentrează în special asupra capitolelor 7-11 din Romani, încercînd să discute raportul dintre legea lui Moise și păcat, modul în care harul îl eliberează pe om din păcat, în ce constă lucrarea Duhului Sfînt în om. În această lucrare a teologului belgian sunt observabile influențele augustiniene (în special în viziunea asupra naturii pe care Dumnezeu a creat-o bună) dar și cele ale lui Origen.

Nu în ultimul rînd semnalăm aici promoția de la Editions du Cerf : reducere de 50 % în perioada 29 septembrie-31 decembrie a.c. pentru 518 volume din colecția Sources Chretiennes.

[1.] Pierre Abélard, Comentarii la Porfir, Polirom, 2006, pag 185.

Adrian Adam, EPHE Paris

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 21/10/2014 by in bifolium.
%d bloggers like this: