Bifolium

Note Biblice și Patristice

O nouă lectură a lui Plutarh

PRPD

NOTĂ |  Plutarch in the Religions and Philosophical Discourse of Late Antiquity. Lautaro Roig Lanzillotta și Israel Munoz Gallarde, eds. (Ancient Mediterranean and Medieval Texts and Contexts 14; Leiden: Brill, 2012).

Volumul conține lucrările prezentate la cel de al-XI-lea Congress of the International Plutarch Society (section Réseau Thématique Plutarque) Plutarch in the Religions and Philosophical Discourse of Late Antiquity organizat de Lautaro Roig Lanzillotta și Israel Munoz Gallarde la Facultatea de teologie și studii religioase din cadrul Universității din Groningen între 2-5 iunie 2010.

Între paginile volumului regăsim șase lucrări care abordează în special aspectele filosofice ale operei lui Plutarh scrise de Abraham P. Bos, Francesco Becchi, Raul Caballero, Frederick E. Brenk, Geert Roskam și Michiel Meeusen. Acestea sunt continuate de nouă texte axate pe probleme religioase semnate de Ana Isabel Jimenez San Cristobal, Lautaro Roig Lanzillotta, Angelo Casanova, Aurelio Perez Jimenez, Paola Volpe Cacciatore, Delfim F. Leao, Rosario Scannapieco, George van Kooten și Israel Monoz Gallarte.

Textele lui Plutarh sunt analizate din perspectivele filosofică și religioasă. Importanța acestui autor este accentuată de altfel de faptul că, pe de o parte, ca preot în Delphi el a fost martor al religiei păgâne și al experienței religioase antice, iar pe de altă parte, ca platonist a fost implicat activ în dezvoltarea acestei școli filosofice. Datorită poziționării sale, Plutarh oferă o mărturie unică a problemelor conceptuale ce se vor definitiva prin Plotin și neoplatonism.

Textele prezente în volum reflectă una din ideile principale ale conferinței care a stat la baza sa, și anume, explorarea și dezvoltarea avantajului oferit de poziția privilegiată a lui Plutarh ca observator al lumilor filosofice și religioase ale Antichității târzii. Un alt aspect reflectat în paginile volumului este accentuarea problemelor cu adevărat relevante pentru încercările de reconstrucție a atmosferei culturale specifice primelor secole ale erei comune.

Lectura volumului scoate în evidență imposibilitatea separării filosofiei și a religiei în opera lui Plutarh. Această întrepătrundere dintre religie și filosofie poate fi înțeleasă prin intermediul a trei elemente: combinația dintre spiritualitatea religiei și speculația filosofiei, interpretarea alegorică a tradițiilor religioase, și nu în ultimul rând accentuarea imaterialității și transcendenței divinității a cărei unitate și interacțiune cu lumea se traduce prin fapte reale.

Recenzii aici și aici.

Petru Moldovan

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Information

This entry was posted on 20/10/2014 by in bifolium and tagged , , .
%d bloggers like this: