Bifolium

Note Biblice și Patristice

Din nou despre monoteismul păgân

9780521194167

NOTĂ | One God. Pagan monotheism in the Roman Empire. Edited by Stephen Mitchell and Peter van Nuffelen (Cambridge: Cambridge University Press, 2010).

Volumul s-a concretizat după o conferină internaţională despre monoteismul păgân în lumea romană, organizat la Exeter în iulie 2006. Textele prezentate aici sunt semnate de cercetători ca Peter van Nuffelen, John North, Michael Frede, Alfons Fürst, Christoph Markschies, Angelos Chaniotis, Nicole Belayche, Stephen Mitchell.

Lucrarea doreşte să clarifice o problemă spinoasă pentru orice cercetător în Antichitatea târzie. Această perioadă este caracterizată printr-un proces de transformare a ideilor religioase şi a comportamentelor religioase. Se poate uşor nota că acest lucru a dat naştere la o serie de consecinţe atât la nivel individual cât şi la cel al organizării sociale sau în exercitarea autorităţii politice. Un impact major a fost mai ales în rândul populaţiei datorită faptului că oamenii erau puşi în situaţia de a înţelege care este locul lor în lume şi totodată să înţeleagă toată complexitatea pe care o presupune acest act.

Autorii subliniază constant faptul că trebuie să încetăm să vedem religia antică prin tot felul de asumpţii, experienţe şi prejudecăţi în ceea ce priveşte monoteismul. Tematic lucrările se înscriu în două grupuri. Unul se ocupă de probleme conceptuale cu privire la definirea şi evaluarea monoteismului păgân ca obiect de studiu şi ca o cale analitică de a studia cultura religioasă a imperiului Roman. Al doilea grup se ocupă de sursele documentare privind cultele şi ritualurile care ilustrează tipuri specifice de activităţi religioase. Aceste studii subliniază pertinent dificultăţile particulare de identificare şi definire a formelor cultice de monoteism păgân.

Pe viitor este necesară o definire a monoteismului nu doar ca un construct intelectual, ci mai degrabă ca un fenomen religios în toată complexitatea pe care o presupune. Autorii afirmă că suntem obligaţi să ne întrebăm dacă transformările religioase din Antichitatea târzie se datorează dezvoltării monoteismului ca atare sau se datorează altor schimbări religioase concomitente şi subsumate monoteismului.

În esenţa sa, acest volum se concentrează pe problema centrală a transformării graduale a religiei romane, de la politeism către monoteism(e).

Varietatea interpretărilor prezente în acest volum doreşte, mai ales în analiza resurselor cultice, să se dovedească un instrument util în construcţia interpretării unei epoci caracterizate printr-o puternică schimbare religioasă. Oameni din diferite pături sociale, ale societăţii, au început să gândească şi să exprime relaţia lor cu divinitatea în moduri diferite ca până atunci. Perspectivele prezentate duc la un alt nivel cercetările iniţiate în Pagan Monotheism in Late Antiquity editat de Polymnia Athanassiadi şi Michael Frede (despre care am amintit aici).

Recenzii aici.

Petru Moldovan

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Information

This entry was posted on 13/10/2014 by in bifolium and tagged , , .
%d bloggers like this: