Bifolium

Note Biblice și Patristice

Perspective asupra monoteismului păgân

9780199248018_450

NOTĂ | Pagan Monotheism in Late Antiquity. Edited by Polymnia Athanassiadi and Michael Frede (Oxford: OUP, 1999).

Studiile publicate în acest volum îşi au originea într-un seminar despre monoteismul păgân în Antichitatea târzie ţinut la Oxford în 1996.

Între paginile volumului editat de Athanassiadi și Frede îi regăsim pe M. L. West, Michael Frede, John Dillon, Stephen Mitchell, Polymnia Athanassiadi și Wolf Liebeschutz.

Volumul este important pentru că ne oferă o perspectivă multidisciplinară a conceptului de monoteism. Scopul pentru care textele au fost adunate în această formă se regăseşte în dorinţa autorilor de a combate o idee veche din mediul academic, şi anume că în lumea greco-romană odată cu apariţia creştinismului s-au înlocuit gradual sistemele religioase politeiste cu un sistem monoteist.

Autorii accentuează cu precădere ideea că monoteismul, în mod independent de creştinism şi iudaism, a fost răspândit pe o scară largă în timpul Antichităţii târzii în clase sociale destul de diferite şi în spaţii geografice diversificate. Un aspect important de urmărit în aceste pagini este tentativa de clarificare terminologică a conceptelor de păgân, monoteist sau politeist. Se poate menţiona că abordarea lor nu iese din limitele oferite de sursele cercetate.

Din lectura studiilor adunate aici se poate înţelege că tipul de abordare clară şi cât mai obiectivă a credinţelor religioase ale Antichităţii târzii nu trebuie să presupună noţiuni predeterminate, cum este cazul, de exemplu, noţiunilor de monoteism sau politeism. Sfatul autorilor este îndreptat către o reconsiderare a materialului cu adevărat relevant. Acest lucru este semnificativ mai ales atunci când, indiferent că vorbim de creştini sau păgâni, ne dorim o redare credibilă a ceea ce au crezut sau cum au crezut, atunci când descriem cum îşi apărau sau îşi promovau convingerile religioase.

Perioada acoperită de acest volum esenţial se întinde de-a lungul Antichităţii târzii, însă, poate, cu un accent mai mare pe primele patru secole ale erei comune. Autorii nu au o abordare retrospectivă, ci, aşa cum se poate vedea, au încercat în mod sistematic să evite folosirea de tipare sau modele pentru a evidenţia spiritualitatea specifică unei epoci atât de diferite de a lor.

Petru Moldovan

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Information

This entry was posted on 07/10/2014 by in bifolium and tagged , , .
%d bloggers like this: