Bifolium

Note Biblice și Patristice

Evanghelia dupa Petru, ediție nouă

EvPt

NOTĂ | Paul Foster. The Gospel of Peter: Introduction, Critical Edition and Commentary. Texts and Editions for New Testament Studies 4; Leiden/Boston: Brill, 2010.

Textele de tip„evanghelie” din afara Bibliei produse de creștinismul primar au parte de multă atenție în anii aceștia, atît în mass-media cît și în academia. Prima ne privește mai puțin aici, așa că aș pomeni doar faptul că Oxford University Press a pornit în anii din urmă seria Oxford Early Christian Gospel Texts, în care au apărut pînă acum două volume (pe care le vom și prezenta la un moment dat). Drept să spun, mă așteptam ca volumul cu „Evanghelia după Petru” să apară aici (cred ca a și fost anunțat cîndva ca volum viitor); una peste alta, este mult mai mare decît cele două mici volume OUP, asa că probabil nu s-a mai potrivit acolo.

Una peste alta, P. Foster oferă o ediție critică nouă a textului grec al evangheliei după Petru. Introducerea (de 170 de pagini) conține o descriere și o evaluare critică a bibliografiei dedicată acestui text, apoi discută pe rind: sistemul de numerotare al textului, detalii paleografice și codicologice, framentele de manuscris atribuite acestui text, relația lui cu alte texte atribuite lui Petru, citatele din autori patristici, legăturile literare cu cele patru evanghelii canonice, cristologia evangheliei după Petru și, în final, datarea și proveniența ei.

Textul este prezentat în cea mai bună formă cu putință: cele două manuscrise sînt prezentate „pagină cu pagină”, imaginea pe pagina din stînga, iar transcrierea ei pe dreapta. Apoi textul grec cu traducerea englezească în oglindă. Comentariul, punctual, paragraf cu paragraf, se întinde pe trei sute de pagini. Poftă bună la citit!

În fine, aș mai nota că acest volum nu este o traducere adnotată obișnuită dotată cu introducere; diferența ar fi, dincolo de faptul că prezintă o ediție critică de text, faptul în fiecare punct al acestui volum (atît chestiunile discutate în introducere, cît și materia vastă din comentariu) discuția academică legată de evanghelia după Petru este avansată, într-un fel sau altul. Pe scurt, este un instrument solid de lucru, de neevitat pentru studiile viitoare legate de acest text.

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

One comment on “Evanghelia dupa Petru, ediție nouă

  1. Pingback: O evanghelie dupa Maria | Bifolium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 14/08/2014 by in Evanghelia după Petru, Evanghelii apocrife, Paul Foster.
%d bloggers like this: