Bifolium

Note Biblice și Patristice

Bloguri academice despre studii biblice și patristice

NOTĂ | În ultimii ani au tot aparut bloguri ținute de academici, individuale sau de grup. În principiu, funcția lor este de popularizare a domeniului în care administratorii lui funcționează și de semnalare a publicațiilor și tematicilor noi care le par lor interesante. Astfel de bloguri sînt cît se poate de informative și numai bune atît pentru cei care se apropie de domeniul în care funcționează ele, cît și pentru cei care sînt deja în domeniu și sînt interesați de discuțiile și problematicile zilei.

Din cînd în cînd se pune întrebarea dacă acest mediu nou ar putea (sau ar trebui) să schimbe felul în care se publică azi în academia. Pînă una alta, rezultatul cel mai clar al activității blogurilor academice este reacția rapidă la apariția de date controversate. În anii din urmă au apărut la suprafață artefacte mai mult sau mai puțin spectaculoase, prezentate în media mai degrabă decît (sau înainte să apară) în revistele de specialite. Ultimul caz este cel al fragmentului de papirus coptic care părea să pomenească pe soția lui Isus (vezi aici), iar în anii trecuți tăblițele de plumb din Iordan (vezi aici). În ambele cazuri, specialiștii au reacționat prompt în primul rînd pe bloguri academice, pentru că mediul acesta este mult mai rapid decît o revistă de studii normală, iar „blogosfera” a funcționat ca o comunitate.

Voi pomeni cîteva exemple de bloguri pe care se întîmplă să le urmăresc:

Paleojudaica este unul dintre cele mai vechi bloguri de studii biblice, ținut de James Davila, profesor de Vechi Testament la St Andrews în Scoția. Blogul nu acceptă comentarii, dar prezită și discută toate publicațiile majore din domeniile conexe. Între altele, a reacționat atît la apariția tablelor de plumb cît și la felul în care au fost acestea prezentate în media, vezi aici.

Evangelical Textual Criticism are douăzeci de contributori (din care probabil cinci activi) care sînt toți cercetători în domeniul criticii de text a Noului Testament. Veți găsi acolo discutate atît publicații și conferințe importante din domeniu, cît și discuții despre ce lucrează unul sau altul dintre ei.

Larry Hurtado’s Blog. Larry Hurtado este profesor emeritus (pensionat) de Nou Testament și Creștinism primar la Edinburgh. Blogul conține în primul rînd note despre publicațiile lui LH (și variantele de dinainte de publicare ale acestora, vezi aici) dar și reacții la publicațiile altora și note despre dinamici noi în domeniu. În plus, mai recent, note despre la ce e bună și despre cum poate funcționa blogăreala pentru spațiul academic.

Alin Suciu: Patristics, Apocrypha, Coptic Literature and Manuscripts este un alt blog excelent; domeniul lui este anunțat cît se poate de clar în titlu. AS publică acolo identificări de manuscrise copte și note despre publicațiile lui, dar găzduiește și postări ale altor cercetători, de exemplu legate de chestiunea papirusului pomenit mai sus. Blogul lui AC a fost dintre cele mai importante în a argumenta că acest fragment este un fals.

În fine, pentru amatorii de manuscrise și miniaturi medievale recomand Medieval Manuscripts Blog al British Library.

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

One comment on “Bloguri academice despre studii biblice și patristice

  1. Marius Silvesan
    11/09/2014

    Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Resurse folositoare celor care se ocupă de acest domeniu de cercetare. Adaug aici și blogul lui Emanuel Contac, vaisamar.wordpress. com, unde autorul, lector universitar, biblist, mai publică informații din cele două domenii la care face referire articolul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11/08/2014 by in bloguri academice, Dan Batovici.
%d bloggers like this: