Bifolium

Note Biblice și Patristice

Epifanie al Salaminei – ediție critică nouă

AundP

NOTĂ | Epiphanius Constantiensis, Ancoratus und Panarion haer. 1 – 33, (Die Griechischen Christlichen Schriftsteller der ersten Jahrhunderte 10.1), Band I, Walter de Gruyter, Berlin, 2013.

Volumul de față întregește seria dedicată principalei opere a lui Epifanie al Salaminei (310/315 – 402), Ancoratus și Panarion (ereziile 1 – 33), celelalte volume fiind disponibile încă din 1980 (vol. 2), 1985 (vol. 3) și 2006 (vol. 4), publicate la prestigioasa editura W. De Gruyter în seria „Die Griechischen Christlichen Schriftsteller der ersten Jahrhunderte” (Scriitori creștini greci din primele secole).

Primul volum este reeditarea volumului lui Karl Holl din 1915, în cadrul Academiei Brandenburgice de Științe din Berlin (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften), revizuită de Marc Bergermann și Christian Friedrich Collatz, cu o prefață de Christoph Markschies (pp. V-XIV), în care prezintă istoria editării textului lui Epifanie, o introducere la a doua ediție (pp. 465-469), o cuprinzătoare secțiune de Addenda & Corrigenda (pp. 489-651) și un Apendice care cuprinde studiul lui Karl Holl despre tradiția manuscrisă a Ancoratus și Panarion (pp. 697-795) și notele și comentariile lui Philipp Melanchtons asupra manuscrisului Jenensis Ms. Bos. f.1, editate de Jürgen Dummer și Christoph Markschies (pp. 795-819).

Așadar, volumul I cuprinde tratatul dogmatico-polemic Ancoratus (pp. 1-149), redactat în 374 la cererea comunității din Syedra – Pamfilia (aflăm aceasta din cele două epistole incluse în ediție, care precedă tratatul Ancoratus, trimise episcopului Epifanie de preoții și magistratul orașului) și primele 33 de erezii din tratatul împotriva ereziilor, Panarion, redactat între anii 374-377 (pp. 151-464). Trebuie avut în vedere faptul că sub termenul generic de erezie, Epifanie înglobează și curente de gândire, școli filosofice și religioase pre-creștine (Barbarismul, Elenismul, Iudaismul, Stoicii, Platonicienii, Samaritenii, Esenienii, Saducheii, Scribii, Nazareenii) și diferite curente gnostice sau iudeo-creștine (Nazoreii/Nazarinenii, Pan. 29, care de fapt nu erau o sectă/erezie, ci creștini dintre primii adepți ai lui Isus și făceau parte din grupul rudelor lui Isus. Ei se găseau răspândiți în Bereea, Pella în Decapolis, Cocabe în Basanitis – pentru detalii vezi în principal, Richard Bauckham, Jude and the Relatives of Jesus in the Early Church, T&T Clark, London, 2004 și Ray A. Pritz, Nazarene Jewish Christianity: From the End of the New Testament Period until Its Disappereance in the Fourth Century, Brill, Leiden, 1988).

Sursele principale ale primului volum sunt foarte variate. El depinde în mare măsură de Syntagma lui Ipolit, de Contra Omnes Haereses a lui Irineu, pe care îi menționează pe nume în Pan. 28,33,3, dar își extrage datele și din surse originale: Evanghelia după evrei (Pan. 30,13,1-8), Cartea lui Elkasai (Pan. 19,2), Ridicarea lui Iacob (Pan. 30,10,6) etc. (Cf. Aline Pourkier, L’hérésiologie chez Ępiphane de Salamine, Beauchense, 1992).

Volumul de față, precum și întreg corpusul ereziologic al lui Epifanie, rămâne esențial pentru studierea istoriei creștinismului antic.

Din cîte îmi dau seama, nu au fost publicate încă recenzii la volum,  dar le vom adăuga aici pe măsură ce apar.

Traduceri

În limba engleză:

 1. Frank Williams (trad.), The Panarion of Epiphanius of Salamis, Book I, Sects 1-46, Brill, Leiden, 2009.
 2. Frank Williams (trad.), The Panarion of Epiphanius of Salamis, Books II and III, De Fide, Brill, Leiden, 2013.

 

În limba română:

Epifanie al Salaminei, Ancoratus. Traducere și note de Oana Coman, studiu introductiv de Dragoș Mîrșanu, ediție îngrijită de Adrian Muraru. Polirom, Iaşi, 2007.

Cătălin Dan Necșa, Leiden University (LUCAS)

Advertisements

2 comments on “Epifanie al Salaminei – ediție critică nouă

 1. Ionut Bancila
  25/06/2014

  Nu au vrut cei de la Gruyter sa imi dea si partea a doua, asa ca ma gandesc sa le intorc volumul, pentru ca nu are rost sa scrii o recenzie exclusiv la o reeditare a primei editii (care e in partea intai a noii editii), pe cand adevarata noutate in partea a doua este evidenta.

  • Dan Batovici
   28/06/2014

   Eu banuiesc ca au avut multe cereri si un numar de volume pentru recenzii relativ mic; cind am cerut pentru RBECS nu mai aveau nici primul volum. S-asa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 06/08/2014 by in Cătălin Dan Necșa, ediție critică, Epifanie al Salaminei.
%d bloggers like this: