Bifolium

Note Biblice și Patristice

Anul viitor: Oxford Patristics Conference

Capture

NOTĂ | XVII Conference on Patristic Studies, Oxford (10-14 August 2015)  este o uriașă (probabil cea mai mare) conferință de studii Patristice, organizată din patru în patru ani. „Directorii” conferinței sînt cercetători la universități din UK, vezi aici.

Evenimentul este, fireste, foarte important pentru că poți asculta, întîlni și interacționa în principiu cu mai toți autorii înca activi din bibiografia ta Patristică. Dacă vrei sa îți discuți proiectul cu un cercetător care se întîmplă să participe la conferință, îi poți trimite liniștit un email; în fond, prin natura lucrurilor conferința e dublată de sute de mici întîlniri de soiul acesta la prînz, cafea, bere (sîntem în UK, lumea va ieși la bere) sau cină. Toți sînt interesați să afle de proiecte noi, să le anunțe pe ale lor și în general bucuroși întrebați să își spună părerea sau să dea sfaturi.

Conferința oferă și publicarea prezentărilor în Studia Patristica, lucru bun. E bine de precizat că Studia Patristica nu este o revistă ci o serie de volume, vezi aici; cu alte cuvinte, într-un concurs pentru un post în Vest publicația în Studia Patristica va conta ca un capitol într-o volum colectiv, nu ca un articol într-o revistă de studii.

Ca să punem lucrurile în perspectivă, în SUA există the North American Patristics Society, cu o mare și importantă conferință anuală, dar publicația lor este Journal of Early Christian Studies, o revistă de top 5 în domeniu (în care deci nu vor intra toate prezentările din conferința lor).

Totuși, seria Studia Patristica este prestigioasă, iar acum este declarată o serie cu peer-review și bănuiesc că va încerca să fie tot mai competitivă ca serie academică. Din conferința din 2011 au ieșit 18 volume, fiecare cu editorul/editorii lui. Puteți găsi lista articolelor aici. Cum editura a trimis autorilor pdfuri cu articolele lor, banuiesc că o bună parte pot fi găsite pe academia.edu; le puteți cere și lor.

Termenul pentru propuneri de prezentări este 31 decembrie; acestea sînt aceptate pe măsură ce sînt primite și apoi publicate aici.

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

One comment on “Anul viitor: Oxford Patristics Conference

  1. Pingback: Bifolium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: