Bifolium

Note Biblice și Patristice

Nag Hammadi: Festschrift pentru Einar Thomassen

45726

NOTĂ | Mistery and Secrecy in the Nag Hammadi Collection and Other Ancient Literature: Ideas and Practices. Studies for Einar Thomassen at Sixty. Edited by Christian H. Bull, Liv Ingeborg Lied and John D. Turner (Leiden: Brill, 2012; NHMS 76)

Cred că merită de notat apariţia editorială a volumului în onoarea profesorului Einar Thomassen din mai multe motive. Avem reunite între paginile acestei cărţi contribuţii esenţiale şi aduse la zi. Pentru un student preocupat de identificarea de noi căi în înţelegerea unor aspecte particulare ale fenomenului religios din Antichitate până spre perioada sa târzie, studiile acestea reprezintă o mină de aur. Colecţia de eseuri explorează teme dragi lui Einar Thomassen şi care pot fi uşor identificabile în opera sa: mistere şi secrete din cadrul religiilor spaţiului mediteranean.

La o primă privire, fără să încercăm o enumerare a autorilor din acest volum omagial, ne putem da seama imediat de modul original în care aceştia reuşesc să analizeze strategiile distributive ale accesului la cunoaştere, înţelese atât ca fenomene sociale cât şi ca tipuri de discursuri specifice comunităţilor reale sau imaginate. Originalitatea studiilor este de asemenea subliniată şi de modalităţile limpezi prin care autorii, ca exponenţi ai discursului academic despre fenomenul religios, participă creativ la dezvoltarea acestuia.

În plus, oricine are privilegiul să citească aceste studii este purtat într-o călătorie fascinantă şi erudită, mai ales datorită detaliilor reliefate cu măiestrie de fiecare: de la analiza care se centrează pe misterele Eleusine, la un buchet consistent de studii centrate pe textele de la Nag Hammadi şi literatura deşertului egiptean, la o cercetare precisă axată pe aspectul de mister din Actele lui Toma, până la subtilele analize despre comunităţile mitraice şi hermetice.

Volumul reuşeşte cu succes să ajungă la scopul propus, şi anume, acela de a onora un mare savant cu contribuţii esenţiale care vizează lumea religioasă a complexei zone mediteraneene.

Recenzii:

Expository Times (aici)
Studies in Religion (aici)

 Petru Moldovan

Advertisements

About Petru Moldovan

History of religions and much more...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/07/2014 by in Einar Thomassen, manuscrise copte, Nag Hammadi, Petru Moldovan.
%d bloggers like this: