Bifolium

Note Biblice și Patristice

Novum Testamentum Patristicum

galater

PROIECT | Novum Testamentum Patristicum este un proiect pornit în 1993 de Kurt Niederwimmer care are în plan 39 de comentarii ale recepției și interpretării patristice a fiecărui text din Noul Testament. Fiecare volum are o introducere generală și un comentariu verset cu verset cît mai complet al exegezei patristice pînă în secolul șapte. Volumele vor fi publicate în germană și engleză la editura germană Vandenhoeck & Ruprecht.

Primul volum, apărut în 2007, tratează recepția și dinamicile exegezei patristice ale epistolei către Galateni (aici). Anul acesta va fi publicat un volum despre recepția Noului Testament în literatura apocrifă (aici) și, cu puțin noroc, un altul despre exegeza patristică a primei epistole a lui Petru (aici). După cum anunță pagina seriei NTP, ar urma două volume despre Matei, apoi cele dedicate epistolelor către Tit, 2 Tesalonicieni, Filipeni și Coloseni.

Pe cît se pare, în proiect lucrează 30 de cercetători din mai multe țări (Korrina Zamfir e co-autor pentru volumul dedicat Evangheliei după Marcu) și din mai multe confesiuni, iar scopul seriei NTP este să umple spațiul lăsat liber între studiile patristice (unde exegeza biblică poate fi marginală) și cele biblice (în care exegeza patristică e departe de a fi centrală).

Recenzii:

Reviews in Religion & Theology (aici)
Biblische Zeitschrift (aici)

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

One comment on “Novum Testamentum Patristicum

  1. Pingback: Conversație nouă despre Novum Testamentum Patristicum | Bifolium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: