Bifolium

Note Biblice și Patristice

Studiile noutestamentare de azi

NTS60_02 NOTĂ | Dacă Society of Biblical Literature este cea mai mare comunitate de cercetători în studii biblice (vezi aici), Studiorum Novi Testamenti Societas este cea mai exclusivistă. În SBL te poți înscrie pe internet în virtutea preocupărilor personale în studii biblice; în SNTS poti intra dacă nu mă înșel doar propus de un membru, în principiu după ce ai publicat două volume de studii noutestamentare și după ce candidatura ta e discutată și acceptată. Revista SNTS este New Testament Studies și este, evident, foartă bună.

Discursul prezidențial de la ultima conferință a SNTS, oferit de Christopher Tuckett (cred că este în continuare președintele SNTS), a aparut lunile trecute în „ 60.2 (2014) și discută direcția generală a domeniului studiilor noutestamentare. Tradus, titlul ar suna cam așa: „Ce înseamnă ‘studiul Noului Testament’? Noul Testament și Creștinismul primar.”

Tuckett încearcă să răspundă întrebării din titlu căutînd cea mai potrivită cale pentru scopul (academic) al SNTS în contextul distincției curente dintre „Teologie” (deci o lectură angajată religios) și „Studii religioase” (o lectură neutră, pe cît posibil). Sigur, cum arată Tuckett, discuția este complexă. În a doua parte e discutată importanța textelor din afara Noului Testament (literatura creștinismului primar) pentru înțelegerea textelor canonice.

Recomand articolul oricărui cercetător al Noului Testament interesat de dinamicile domeniului.

\

Despre articolele de care ai nevoie, dar la care nu ai acces: 1) de verificat pe academia.edu: tot mai mulți autori încarcă acolo pdfuri cu articolele lor; 2) cere articolul prietenilor, colegilor, cunoscuților care au acces la revista online. În fond, toată lumea face asta într-o formă sau alta, pentru că nimeni nu are acces la toate revistele online. 3) contacteză autorul; de cele mai multe ori sînt prietenoși și îți trimit bucuroși un pdf cu articolul lor.

 Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

One comment on “Studiile noutestamentare de azi

  1. Pingback: Număr aniversar al New Testament Studies | Bifolium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: