Bifolium

Note Biblice și Patristice

Codex Sinaiticus Project

main_image

PROIECT | Din primele secole avem patru manuscrise biblice complete, mari și late: Codex Sinaiticus, Codex Vaticanus, Codex Alexandrinus și Codex Ephraemi Rescriptus, primele două datate în sec. 4, celelalte în sec. 5, toate în greacă și pe pergament. Pînă la ele (dar și în vremea lor) textele biblice au circulat mai degrabă pe papirus și separate sau grupate în colecții mici. După ele, dacă nu mă înșel, începem iar să avem iar manuscrise biblice grecești complete abia de prin sec. 9.

Pe lîngă faptul că sînt primele manuscrise care aduna (în mare) toate textele creștine care vor forma Noul Testament și le adaugă Vechiului Testament, cel puțin cele două din secolul 4 sînt centrale în stabilirea textului grecesc atît al celor două Testamente în edițiile critice moderne ale fiecăruia și prin extensie și în studiile biblice de ieri și de azi.

Dintre ele, Codex Sinaiticus este primul care a avut parte de un proiect major de digitalizare: fiecare deschidere și fiecare fragment păstrat este acum la îndemînă online aici. Orice cercetător are acum acces la imagini la rezoluție mare, obținute atît cu lumină verticală cît și cu lumină oblică, transcrieri și traduceri, dar și la identificarea mîinilor care au lucrat (atît scribii din scriptorium cît și corectorii care se întind pe mai multe secole) pe manuscris.

Manuscrisul este împărțit între patru instituții: British Library (aici e grosul), Biblioteca Națională a Rusiei, Biblioteca universitară din Leipzig și mănăstirea Sf. Ecaterina din Sinai de la care provine (în epoca modernă; nu a fost scris aici) și manuscrisul și numele lui. În proiect au participat toate aceste instituții (și altele) și găsesc interesant de notat că pe pagina proiectul este publicată o istorie a manuscrisului agreată de toate acestea, aici.

Între produsele proiectului se numără în plus un volum de popularizare scris de David Parker (aici) și un volum de studii ieșit din conferința din 2009 de la British Library care va fi publicat, cu puțin noroc, anul acesta. Dacă nu mă însel, acest proiect de digitalizare este cel mai complext axat pe un singur manuscris de pînă acum.

 Dan Batovici, KU Leuven 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 08/07/2014 by in Codex Sinaiticus, Manuscrise, Manuscrise biblice.
%d bloggers like this: