Bifolium

Note Biblice și Patristice

Despre cele mai vechi cărți creștine

k9059 (2)

NOTĂ | Roger S. Bagnall. Early Christian Books in Egypt. Princeton: Princeton University Press, 2009.

Acesta mic volum, scris de un papirolog proeminent, conține cele patru conferințe susținute de Bagnall în 2006 la École Practique des Haute Études, la Paris. Există și o versiune franceză a acestora, publicată tot în 2009 (aici).

Cele patru capitole sînt interesante, scrise limpede, fără să fie încărcate de prea multe note. Pe scurt, este vorba despre o critică a unui clasicist la unele direcții recente din studiile despre creștinismul primar produse mai cu seamă de cercetători din domeniul Noului Testament.

În primul capitol, Bagnall discută cele mai vechi cărți creștine păstrate din Egipt și argumentează că avem în fapt mai multe papirusuri cu texte creștine datate la sfîrșitul primului secol și la începutul secolului al doilea decît ar sugera estimările moderne ale populației creștine din epocă, implicația fiind că datarea acestora ar trebui revizitată. Capitolul este oferit gratuit de editor, aici.

În al doilea capitol, Bagnal discută pe larg și polemic două situații în care el consideră că cercetători din domeniul Noului Testament au datat (greșit și, după cum arată autorul, într-un mod profund neprofesional) mult mai devreme papirusuri creștine, împinși (sugerează Bagnall) de fascinația pentru creștinismul primar.

Al treilea capitol tratează producția de carte în antichitatea egipteană și arată că, atunci cînd sînt considerate costurile unui manuscris biblic nu foarte pretențios și veniturile curente din epocă, o bibliotecă personală este accesibilă cel mai probabil abia rangurilor înalte din ierarhia bisericii, e.g. episcopilor. Ultimul capitol discută răspîndirea formei de codex a manuscriselor (în locul sulului antic) și legătura acestei mutații cu creștinismul emergent.

Volumul, aici.

Recenzii:

Review of Biblical Literature (trei recenzii, aici)
TC: A Journal of Biblical Textual Criticism (aici)
Reviews in Biblical and Early Christian Studies (aici)

Dan Batovici, KU Leuven

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 28/06/2014 by in Creștinismul primar, Dan Batovici, Noul Testament, papirus, Roger S. Bagnall.
%d bloggers like this: